Naam: Jamal Ahajjaj (Aboe Ismail).

Geboren: 1974 (in Marokko).

Studie: Islamitische Geestelijke Verzorging. 

Functie: Imam en onderzoeker.

Bijzonder: De rode draad in zijn leven is islamitische kennis. In Marokko (1981 -1989) kreeg hij les van de beste lokale imams en docenten. In Nederland hebben vooral moskee el Oemma (Spoorwijk, Den Haag) en stichting as-Soennah (Groente- en Fruitweg, Den Haag) een belangrijke rol gespeeld in zijn verdere ontwikkeling.

Missie: Hoe moslims vanuit hun religieuze identiteit een brug kunnen maken naar de westerse samenleving. Volgens hem klopt het niet dat er een conflict bestaat tussen moslim- en Nederlanderschap: “Moslims kunnen volwaardige, trotse Nederlanders zijn, zonder maar iets van hun geloof op te geven.”

Onderzoek: Richt zich voornamelijk op (islamitische) radicalisering. In 2016 verscheen zijn boek ‘Radicalisering in beeld’ waarin hij dit complexe en beladen onderwerp helder beschrijft. De afgelopen vier jaar (sinds 2013) houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van een interventieprogramma om kinderen weerbaar te maken tegen invloeden van radicalisering.

Boeken: Hij is ook de auteur van meerdere boeken, waaronder ‘De interpretatie van de betekenissen van de Koran’, ‘Het leven van de Profeet Mohammed’ en ‘Radicalisering in beeld’.